Το φεστιβάλ

Το Ίριδα Visions διοργανώνεται από τους τέσσερις τομείς του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών του Πανεπιστημιου Αθηνών (Π.Ο.Φ.Π.Α.): τον Κινηματογραφικό, το Φωτογραφικό, το Χορευτικό και το Θεατρικό τομέα. Το φεστιβάλ, εκκινώντας δυναμικά το Νοέμβριο του 2022, μετράει πλέον πάνω από 100 εκδηλώσεις, με την αδιάλειπτη και ένθερμη στήριξη της Αθηναϊκής καλλιτεχνικής κοινότητας -και όχι μόνο.

by Παύλος Σταματιάδης

To φεστιβάλ, όπως και η λειτουργία των τομέων, βασίζεται στην αφιλοκερδή συνεισφορά και συμμετοχή των μελών τους -φοιτητών και μη. Τα μέλη των τεσσάρων τομέων πραγματοποιούν τακτικά σεμινάρια, ειδικές προβολές, παραστάσεις και λοιπά καλλιτεχνικά δρώμενα, εδραιώνοντας έτσι τον Π.Ο.Φ.Π.Α., ήδη από την ίδρυσή του τη δεκαετία του ’80, ως κοιτίδα πολιτισμού και χώρο καλλιέργειας για τη φοιτητική κοινότητα, αλλά και εντυπώνοντάς τον στη συνείδηση του Αθηναϊκού κοινού γενικότερα ως πολιτιστικό σημείο αναφοράς. 

Το καλοκαίρι του 2022, με την ψήφιση του νόμου 4957/2022 (ΦΕΚ Α’ 141/21.07.2022) για την παιδεία και την έναρξη ισχύος του άρθρου 296 καταργείται η αυτοτελής νομική προσωπικότητα της Λέσχης και ορίζεται η υπεισέλευση των ενοχικών και εμπράγματων δικαιωμάτων της στο νομικό πρόσωπο του ΕΚΠΑ. Συνεπώς καταργείται η ανεξάρτητη διαχείριση των οικονομικών της αποθεμάτων, του προϋπολογισμού της, καθώς και των κτιριακών της υποδομών, και καθίσταται αβέβαιη η συνέχιση της λειτουργίας του Π.Ο.Φ.Π.Α. και των δραστηριοτήτων του. 

Το φεστιβάλ απετέλεσε -και συνεχίζει να αποτελεί- μέσο εξωστρέφειας και κινητοποίησης του Πολιτιστικού Ομίλου, αναδεικνύοντας το έργο των ομάδων του.

Προτάσσοντας την αγάπη μας για την τέχνη και την ελεύθερη πρόσβαση στην καλλιτεχνική εκπαίδευση, ζητούμε:

  • Την προσφορά κάποιας μορφής εχέγγυου από την διοίκηση του Ε.Κ.Π.Α. για: (1) την αναγνώριση της άρρηκτης συσχέτισης του Π.Ο.Φ.Π.Α. με τους χώρους δράσης του και (2) τη διασφάλιση της απρόσκοπτης συνέχισης της δραστηριοποίησής του εντός αυτών 
  • Οι δράσεις και εκδηλώσεις του Ε.Κ.Π.Α. εντός των χώρων δραστηριοποίησης του Π.Ο.Φ.Π.Α. (1) να σέβονται την ιστορία και τον χαρακτήρα των χώρων, (2) καθώς και το πρόγραμμα του Ομίλου

Αυτά τα αιτήματα είναι φλέγουσας σημασίας προκειμένου τα μέλη των ομάδων του Πολιτιστικού Ομίλου να μπορέσουν να συνεχίσουν ανενόχλητα την παραγωγή και προώθηση πολιτιστικού έργου, όπως κάνουν ανελλιπώς όλα αυτά τα χρόνια που δραστηριοποιείται ο Όμιλος, δίχως να αισθάνονται φόβο και αβεβαιότητα για το μέλλον του Π.Ο.Φ.Π.Α. και κατ’ επέκταση για την θέση τους εντός αυτού.

Όλες οι εκδηλώσεις, στα πλαίσια του φεστιβάλ, έχουν ελεύθερη είσοδο και λαμβάνουν χώρα στις εγκαταστάσεις που έχουν διατεθεί από το Ε.Κ.Π.Α. για την στέγαση των δράσεων και των εν γένει εκδηλώσεων του Π.Ο.Φ.Π.Α. Πρόκειται για το Α’ Υπόγειο, την αίθουσα Μουσικών Εκδηλώσεων του 4ου ορόφου και για το ιστορικό κινηματοθέατρο «Ίρις» στο ισόγειο του κτιρίου της Διεύθυνσης Φοιτητικής Μέριμνας, επί της οδού Ιπποκράτους 15 καθώς και για το ισόγειο του κτιρίου «Κωστής Παλαμάς», στη γωνία των οδών Ακαδημίας και Μασσαλίας.

 

Πανεπιστημιακή Λέσχη

Ο Π.Ο.Φ.Π.Α., όπως υπάρχει σήμερα, ιδρύθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 8o’ με τρεις Τομείς: τον Θεατρικό, τον Κινηματογραφικό και τον Χορευτικό, με τον τέταρτο, τον Φωτογραφικό, να προστίθεται λίγο αργότερα. Η λειτουργία του στηρίζεται στην αφιλοκερδή και εθελοντική προσφορά των μελών του, παλαιών και νέων, ενώ η οργάνωση και συνέχισή του στον χρόνο, εξασφαλίζονται από τις προσπάθειες, τον προσωπικό χρόνο και το μεράκι των φοιτητών.

Ο Θεατρικός Τομέας, με δύο θεατρικές ομάδες, ανεβάζει κάθε χρόνο θεατρικές παραστάσεις ανοιχτές στο κοινό, με ελεύθερη είσοδο.

Ο Κινηματογραφικός Τομέας έχει ένα καθημερινό πρόγραμμα σεμιναρίων – προβολών εκπαιδευτικού χαρακτήρα και υποστηρίζει την παραγωγή ταινιών και την συμμετοχή τους σε εγχώρια και διεθνή φεστιβάλ. 

Ο Φωτογραφικός Τομέας παρέχει καθημερινά θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα φωτογραφίας και διοργανώνει την ετήσια έκθεση φωτογραφίας των μελών του.

Ο Χορευτικός Τομέας παραδίδει μαθήματα παραδοσιακών χορών και στο τέλος κάθε Ακαδημαϊκής χρονιάς οργανώνει κεντρική χορευτική παράσταση ενώ συμμετέχει και σε εκδηλώσεις άλλων φορέων σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.