- This event has passed.
Συζήτηση με τον επιμελητή Βαγγέλη Ιωακειμίδη, και τους φωτογράφους Magali Lambert και Γιάννη Χατζηασλάνη
February 22, 2023 @ 6:00 pm – 9:00 pm
Στο πλαίσιο του διαγωνισμού γαλλοφωνίας με θέμα το “Δωμάτιο αξιοπερίεργων εκθεμάτων” (cabinet de curiosites) του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος θα διεξαχθεί συζήτηση μεταξύ του επιμελητή Βαγγέλη Ιωακειμίδη, και των φωτογράφων Magali Lambert και Γιάννη Χατζηασλάνη, οι οποίοι θα παρουσιάσουν επιλογές από την δουλειά τους σχετικές με την θεματολογία.
* Η συζήτηση θα πραγματοποηθεί στα Αγγλικά
Βαγγέλης Ιωακειμίδης
Ο Βαγγέλης Ιωακειμίδης (Θεσσαλονίκη, 1962) είναι επιμελητής εκθέσεων και εκδόσεων με εξειδίκευση στον τομέα της φωτογραφίας και της πολιτιστικής διαχείρισης με βάση την Θεσσαλονίκη και το Παρίσι. Έχει εργαστεί ως διευθυντής του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (2005-2011, 2013- 2015) καλλιτεχνικός διευθυντής του Φωτογραφικού Κέντρου Σκοπέλου (2000-2005), ως εκδότης του μηνιαίου περιοδικού “Photographies Magazine” (1989-1996), υπεύθυνος διεθνών σχέσεων και παραγωγής του τριμηνιαίου περιοδικού “Camera International “(1985-1996) και ως επιμελητής/ διευθυντής παραγωγής στον εκδοτικό οίκο “Contrejour” (1985- 1988) μεταξύ άλλων θέσεων καλλιτεχνικής/επιμελητικής και διοικητικής φύσης. Κατέχει πτυχιακό τίτλο στη Φωτογραφία από το Πανεπιστήμιο Paris VIII, (Etudes Cinématographiques et Audiovisuelles – section image photographique) και έχει παρακολουθήσει μεταπτυχιακούς κύκλους σπουδών στην Οικονομία του Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο Leonard de Vinci-Nanterre και τον Πολιτισμό και Νέες Τεχνολογίες στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Magali Lambert
Στο επίκεντρο της καλλιτεχνικής πρακτικής της Magali Lambert βρίσκεται η συνύπαρξη του ζωντανού και του νεκρού, του αδρανούς και του ζωντανού. Η προσέγγισή της βασίζεται στην τελετουργία των περιφρονημένων ή εξαφανιζόμενων υλικών. Από ερωτικές ιστορίες του παρελθόντος, κρανία ζώων που βρέθηκαν και αγνοημένα καθημερινά αντικείμενα, η καλλιτέχνης δημιουργεί έργα που ταλαντεύονται μεταξύ αυτοβιογραφίας, βιογραφίας και μυθοπλασίας. Η φωτογραφία είναι το κύριο εργαλείο έκφρασής της. Το σχέδιο, η γλυπτική και η γραφή κατέχουν επίσης σημαντική θέση στο έργο της. Είναι υποψήφιο μόνιμο μέλος της Casa de Velasquez, Académie de France στη Μαδρίτη, για το έτος 2012-2013. Έχει εκθέσει στο Lianzhou (Κίνα), τη Νέα Υόρκη, τη Μαδρίτη, το Παρίσι, την Αρλ, τη Μασσαλία, το Πόρτο, τις Βρυξέλλες. Μεταξύ των συγγραφέων που έχουν γράψει για τις εικόνες της είναι οι Michel Poivert, Fabien Ribéry, Caroline Bénichou, Victor Mazière και Dominique Baqué.
Οι Editions h’artpon εκδίδουν την πρώτη μονογραφία της Venus du jamais mort στα τέλη του 2018, η οποία περιλαμβάνει ένα βιογραφικό μυθιστόρημα που συνυπογράφουν η καλλιτέχνης και ο Michel Poivert.
Εκπροσωπείται στη Γαλλία από την Galerie VU’ / Μέλος της Agence VU’ / Μέλος της ADAGP.
Γιάννης Χατζηασλάνης
Ο Γιάννης Χατζηασλάνης (Αθήνα, 1974) είναι φωτογράφος. Ολοκληρώνοντας τις σπουδές του στην φωτογραφία στο Goldsmiths College, University of London, επέστρεψε στην Ελλάδα το 2003. ‘Έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις σε Μουσεία και εικαστικά Ιδρύματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Ευρώπη, Αμερική, Β. Αφρική, Μέση Ανατολή). Η δουλειά του έχει δημοσιευθεί σε ελληνικά και ξένα έντυπα όπως επίσης και στις μονογραφίες ‘Drive’ και ‘So Long Mr. Strong’. Έχει συμμετάσχει σε παρουσιάσεις, ομιλίες και διεθνή residencies (όπως Listhus Artspace, Olafsfjordur | Al-Riwaq Art Space, Μανάμα | The Townhouse Gallery, Κάϊρο). Μελετώντας και καταγράφωντας τοποθεσίες στην Ελλάδα, την Μεσόγειο και την Αφρικανική ήπειρο, ασχολείται με ζητήματα ιστορικής μνήμης, τις παρούσες συνθήκες και το εικαζόμενο μέλλον τους, καθώς και την σημασία τους για εκείνους που ζούν, δημιουργούν, αλληλεπιδρούν και εξελίσσονται μέσα σε αυτές. Είναι μέλος της φωτογραφικής κολεκτίβας Depression Era. Εκπροσωπείται από τις Kalfayan Galleries, Αθήνα – Θεσσαλονίκη.